Китаристът на Rammstein: Чак в Америка чух думата рок звезда

Рихард Круспе пред Dnes.bg и mp3.bg
19 юни 2010 10:50,
57
Китаристът на Rammstein: Чак в Америка чух думата рок звезда
Рихард Круспе. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Рихард Круспе е китарист на Рамщайн и един от създателите на групата. Свързваме се с него по телефона преди концерта на Рамщайн в Гьотеборг, Швеция. Заради лошата телефонна връзка успяваме да му зададем само няколко въпроса.

С какво ще се различава концертът в София? Ще навреди ли на шоуто, или ще му помогне това, че няма да е в зала, а на стадион?

На фестивал е различно в някаква степен, защото си навън и винаги има спорове дали това е по-добре или по-зле. Аз бих го казал по друг начин. По принцип и на открито правим абсолютно същото, което правим и на закрито – поне 90 процента.

Някои неща обаче не могат да се предвидят предварително – колко ще е светло. Тъмнината и например вятърът– неща, които не могат да се предвидят предварително, но които играят  роля за някои ефекти. Така че шоуто може да е различно, но не може да се каже – по-добро или по-лошо.

В песента „Haifisch” пеете, че „в дълбините е самотно“. Самотно ли е и във висините, имам предвид на върха? На какво ви научи славата?

Мисля, че ние стигнахме дотам (върха) във време, когато вече не бяхме много млади (при създаването на групата почти всичките й членове са на възраст около 30 години), така че останахме с двата крака на земята. Проблемът е, че когато човек много бързо се издигне, докато е млад, може да изгуби връзката между действителността и илюзията.

Но мисля, че ние в групата сме силни в това да издърпаме обратно в реалността хората, които се отлепят от земята. В групата сме достатъчно улегнали и със здраво усещане за реалност, така че когато някой откачи, да го върнем обратно на земята.

Мисля си, че цялата ни биография, ние просто сме пораснали по друг начин, винаги сме имали малко от това да сме здраво стъпили на земята и продължаваме да го имаме, така че да забележим, че нещо е само илюзия и да не го объркваме с това, което е наистина важно.

Вярвам, че ако живееш в илюзия, много бързо ставаш самотен на върха и губиш връзката с реалността.

От видеото към „Haifisch” оставам с впечатлението, че макар да сте повече от десет години на върха, не се взимате много насериозно. Има ли връзка с това, че сте били зрели хора, когато сте станали известни?

Да, има значение. Има значение произходът ти, откъде идваш (всички членове на Рамщайн са родени в Източна Германия). Някак си винаги има един момент, когато имаш това чувство – не можеш да повярваш какво се е случило, колко далеч си стигнал. Казваш си: "Човече, това сън ли е?"

Така че възрастта играе решаваща роля за това как се отнасяш към нещата, станал си самокритичен и да можеш да отличаваш важните неща. И както казах, има моменти, в които един или друг откача, но групата е толкова силна, че успяваме да го върнем с краката на земята.

Споменахте произход – какво имате предвид?

Имам предвид, че сме израснали в различна система, в която други неща бяха важни, която нямаше много общо с тези неща за звезди. Всъщност думата rockstar я научих чак в Америка, не можех да си я дефинирам. Думата rockstar я нямаше на Изток – нямаше рок звезди. (Смее се.)

Чувствате ли се още източногерманци?

Не, но винаги си остава това, с което си израснал. Остава си винаги в теб – и в добрия, и в лошия смисъл. Това остава, знаем и от Фройд, че най-важното време е първите години от живота, нещата, които човек възприема и научава като дете. Това в някаква степен си остава в характера, естествено.

Как избирате темите от новините, които превръщате в песни? Например "Wiener Blut" (текстът е за австриеца Йозеф Фрицъл, който държа дъщеря си 24 години в плен и има 7 деца от нея) или "Donaukinder" (посветена е на екокатастрофата в Бая Маре).

Как ги избираме, ние изобщо не ги избираме. Нещата, които човек всеки ден преживява, появяват се определени теми, които ни пасват повече или по-малко.

Като група определени теми попадат в полезрението ни. Винаги сме казвали, че ни вълнува повече тъмната страна на живота. И от това, което намерим или ни се струва интересно, точно такива новини и случки от живота се превръщат в теми.

Едно мнение за вас е, че това, което правите, е много е германско.

Да, определено. На първо място е немският език. Начинът, по който Тил пише песните, е много германски. Музиката като мелодия и ритъм е много стройна.

Ние като хора сме много дисциплинирани, това са германски добродетели, които определено играят роля, няма спор. В продължение на години се опивах да възприема нещо американско, но, слава Богу, бързо си дадох сметка, че това би било имитация...


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Nelka преди 13 години
Била съм на концерт на Рамщайн в Берлин преди 5 години. Не съм била кой знае каква фенка, харесваха ми някои песни, но концертът на Рамщайн е спектакъл, който не е за подминаване. Уникални ефекти, наистина нещо страхотно! Имат много силно присъствие, въобще всички неща, които очаква един фен бяха налице дори повече, много повече.. дадоха всичко от себе си, хората си тръгнаха предоволни. Не съм фен на твърдия саунд, но Рамщайн са наистина нещо специално.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Екстра снимка, зад него се виждат и Пейдж и Джак Уайт :)
40
0
 
0
 
! Отговори
Dimiter USA преди 13 години
Abe ***- Jeri,ti vuobshte znaesh li kakvo e tova *** - Jeri ili mai si gi prochel niakade po Interneta?Spored mene si si prosto edin ***, bez Jeri.Anadumo ***???
39
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Евала на Рамщайн, сила страшна са.. А това интервю ме изненада както с добрите въпроси, така и със смислените отговори.Отново евала, ще се разцепим следващата седмица !
38
2
 
13
 
! Отговори
Necrotomeion преди 13 години
само заради това си струва да научиш немски
37
4
 
11
 
! Отговори
ха преди 13 години
Заминавай в ориента с всички чалгари и чалгатреси.
36
2
 
11
 
! Отговори
Клара преди 13 години
абе чалгар. като чуете кючека и ще си изпотрошите задниците да си ги въртите.
35
1
 
1
 
! Отговори
До 29 преди 13 години
АiС-иктир,сирьозно ли ве !!!
34
1
 
1
 
! Отговори
До 20 преди 13 години
АiС-иктир,сирьозно ли ве позьор!!!
33
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много интересни коментари...вечния спор...метъл или чалга...защо просто не оставите хората да си слушат каквото им харесва. Rammstein са любимата ми група и ще се разбия на 23...това че някои им се слуша Преслава или Азис си е техен проблем...никой не им забранява...не можете ли да бъдете поне малко толерантни към вкуса и предпочитанията на другите. Точно заради тaкова отношение никога няма да се оправим.
32
42
 
6
 
! Отговори
жжж преди 13 години
абе кви са тия рамщаин бе, я кажете къде пее ПРЕСЛАВА
31
36
 
6
 
! Отговори
Манго-Джери преди 13 години
Рамщайн пред Кондю ряпа да ядят! Чалга *** форевър! Само чалга, долу другите! Търрр так так, Търрр такпак и пак и пак
30
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вие чалгарите просто не можете да разбирате посланията,написани на интелигентен език и поднесени с класа.И къде по дяволите пише,че кубинките са задължителен атрибут?Да не би нейде из правилата на фестивала да е написано,че без кубинки не пускат?Що за глупави доводи?!??
29
2
 
1
 
! Отговори
... преди 13 години
Прав си, Азис
28
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само AiC са най-големите от всички присъщваши *** на този фестивал.
27
1
 
23
 
! Отговори
До djmor3no преди 13 години
Всеки има право да бъде музикален инвалид, ти също!
26
64
 
6
 
! Отговори
djmor3no преди 13 години
Ехо Метълите не се виждате ли че сте най жалките хора бе? Говоря за стила ви? Кой нормален ходи с кубинки на 35 градуса? Кой ходи с дълга коса като ***? Слушайте жалката си музика, не сме длъжни да ви търпим гейчета!
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
viste mu risata tazi piramida e simvol na illuminati
24
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Koito ne e gledal Rammstein na jivo ,samo shte mu kaja che 20 minuti sled nachaloto shte zabravi za vsichko ostanalo.....!
23
8
 
0
 
! Отговори
онлайн бизнес преди 13 години
neobux bg