Оливер Ридел

Оливер Ридел по прякор Оли (на немски: Oliver „Ollie“ Riedel) е немски музикант, най-известен с участието като бас-китарист на индъстриъл метъл групата Рамщайн.

Роден е на 11 април 1971 г. в Шверин и е единствено дете в семейството. В ранните си години, Оливер има относително добри отношения и с двамата си родители. Той приписва това на малката разлика в годините им. Като дете, Оливер не бил добър ученик, но преминал изпитанията на училището с помощта на майка си. Оливер бил тих, особено в тийнейджърските си години, и докато приятелите му се забавлявали в дискотеките, той просто се мотаел насам натам.

През 1994, Ридел, Линдеман, Круспе и Шнайдер се включили и спечелили музикално състезание в Берлин, а с това и възможността да запишат 4 демо парчета в професионално студио. Ландерс и Лоренц по-късно влизат в групата, която кръщават Rammstein.

Шестимата издават първия си албум Herzeleid през Септември, 1995. Вторият им албум е Sehnsucht издаден през 1997.

През април 2001 албумът Mutter излиза и е последван от Европейско турне, завършило на 13 юли 2002. Съобщава се, че през това време членовете на групата сериозно обсъждали темата дали да продължат групата, както и накъде да поемат в творческият си път. Те решили да си вземат малка почивка и след това да решат какво ще правят.

През 2003, Rammstein започват работа върху 4-тият си албум, който е повратна точка в звученето на групата, което, според феновете, става „по-блудкаво“. На 27 септември 2004 г. плода на трудът им се появява на пазара. Започват турне в Германия през ноември 2004, което е последвано от четири-месечно Европейско турне в 10 държави като всички билети са били разпродадени.



{START_COUNTER}