Рихард Круспе-Бернщайн

Рихард Звен Круспе (Richard Zven Kruspe) е немски музикант, известен с участието си като китарист в индъстриал метал групата Рамщайн, като освен това е и един от създателите ѝ. По време на брака си с Карол Бернащайн, който продължава пет години приема нейното име, но когато през 2004 г. се разделят и окончателно развода им е завършен в края на 2006 г. връща името си обратно на Круспе.

Рихард е роден в Витенберге, Източна Германия. Като малък е живял с родителите си, има по-голям брат и две сестри. Майка му и баща му се развеждат, когато той е още дете, майка му се омъжва повторно, но Рихард не се задържа дълго при втория си баща. Премества се в село Вайзен, като юноша.

Като дете, е бил голям фен на рок групата Кис. За него Кис били символ на капитализма в най-чистия му вид. Както много други деца, и Рихард драскал името на кумирите си по тетрадки и чинове. По това време е можело да те изключат от училище за нещо такова. Когато бил на дванадесет години, имал постер на Кис залепен на стената в стаята му, втория му баща обаче го свалил и скъсал на парчета, след което малкия Рихард стоял буден цяла нощ, за да възстанови постера си.

На шестнадесет години, Круспе заедно с негови приятели посетили република Чехословакия, откъдето си закупил китара. Първоначално мислел да я продаде, тъй като имала висока цена и мислел, че ще изкара добри пари от такава сделка. Като се върнал в Източна Германия по време на един лагер, момиче го помолило да посвири на нея. Той и казал, че не може да свири, но тя продължавала да настоява и Рихард раздразнен започнал да дрънчи по струните. „Колкото по здраво свирех“, казва Круспе, „Толкова по впечатлена ставаше тя. Нещо щракна в главата ми и разбрах, че момичетата си падат по момчета свирещи на китари.“ Това го кара да се заинтересува повече от китарата си, и в резултат, в следващите две години той свири всеки ден и нощ.

Рихард живеел в Берлин в една къща с продуцента на групата, но се е преместил в Ню Йорк. Като по-млад е бил шампион по борба. Работил е като касиер и продавач. Той е основал Рамщайн заедно с Кристоф Шнайдер. За първи път е правил секс на 13. Научил е много неща от списания, понякога изпитва сценична треска. В момента работи над соло проект. Написал е текста към „Engel“.



{START_COUNTER}